Avui dimecres 29 de juny s’ha presentat al Centre Artesà Tradicionàrius la programació de la 40a edició de l’Ésdansa, el festival de referència dins el món de la dansa d’arrel per la seva visió de futur i la seva clara aposta per la participació i l’intercanvi cultural.

Amb la benvinguda donada per Carol Duran, directora del CAT, Roger Casalprim, president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat organitzadora del Festival, ha agraït l’esforç de tots els membre de l’entitat organitzadora  i a la direcció del Festival per tornar a fer un nou Ésdansa, l’edició de la tornada a la normalitat, reprenent el 100% del format pre-pandèmia. Així mateix,  ha presentat l’edició del 40 anys del Festival i ha agraït el suport institucional que ha rebut l’entitat i el Festival al llarg de tots els anys de trajectòria.

A nivell institucional, s’ha comptat amb la presència del subdirector general de Protecció i Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya, Antoni Herrera, que ha posat de relleu la implicació i el compromís de la Generalitat amb el Festival i la importància de treballar en comú per fer visible la dansa tradicional com a expressió cultural viva i actual. Així mateix, ha felicitat als organitzador la recuperació de la normalitat del Festival i els 40 anys d’un Festival de referència pel sector i pel País.

 

Així mateix, en nom del consistori de Les Preses, el regidor, Albert Danés, també ha felicitat el Festival i s’ha sentit orgullós de l’existència d’un esdeveniment cultural de referència com l’Ésdansa a Les Preses i a la comarca de La Garrotxa.

 

Núria Feixas, directora de l’Ésdansa, ha volgut destacar per sobre de qualsevol altra línia de treball, el fet de tornar a la “normalitat” i a l’essència del pre-pandèmic. Tornar al format de l’any 2019, és el motiu principal de celebració i que vol posar de relleu el 40è aniversari, ha afirmat Feixas.

 

Entrant en detalls artístics, Feixas, ha anat desgranant les diferents línies i eixos temàtics que es desenvoluparan al llarg del Festival Ésdansa.

El Festival Ésdansa, juntament amb la Direcció General de Cultura Popular, la Fira de la Mediterrània i amb la complicitat i el suport de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el festival Dansàneu i el programa Mans de Catalunya Ràdio donen suport a diferents línies de treball del Pla d’Impuls de la dansa d’arrel i és per això que el festival destaca l’itinerari Pla d’impuls a la dansa d’arrel on podrem veure alguns espectacles que reben suport a nivell de mentoratge artístic. Aquests espectacles són El cos que ens fa de l’Esbart Sant Cugat i Fiblades, primer espectacle de La Llançadora, xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central i que es va estrenar a la Fàbrica Vella de Sallent, el passat dissabte 18 de juny.

Així com,  es podrà tornar a gaudir del seu format inicial,  la Festa al Parc, omplint de música i ball el Parc de Pedra Tosca, on tothom qui vulgui podrà descobrir danses tradicionals d’arreu del món en un entorn únic.

Tal i com ha destacat la directora del Festival, aquesta línia internacional i la participació és la que fa que el Festival torni a la seva total normalitat. Amb la línia internacional, s’ha recuperat un dels puntals inconfusibles del Festival. Aquest any ens acompanyaran grups d’Argentina, República de Djibouti, Panamà, Tahití, Eslovàquia i Mèxic i participaran a les Nits Ésdansa, on es convida al públic a ballar i a experimentar els ritmes de les danses tradicionals del diferents països convidats i també amb l’espectacle Danses del món, dissabte 27 i diumenge 28 d’agost, que ja és un habitual del festival.

Tancarà la participació internacional  un Vespre de Tango! amb el Gran Ballet Argentino, el divendres 26 d’agost a la Plaça Major.

Com ja ve treballant des dels últims anys, Ésdansa entén la dansa d’arrel tradicional per ser ballada i ser creada avui. És per això que les propostes de nova creació tenen un pes important dins la programació. Aquest 2022, es recupera Pyrene 430 d’Amaiur Luluaga, Clàudia Gomez, Iñaki Plaza i Alex Lopez, que va ser la única proposta que no es va poder veure l’any passat degut a la pluja, Tradere amb el nou espectacle de Laia Santanach i Movimiento Involuntario de Lara Brown.

La Filomena se’n va al mercat amb els Ministrils del Raval, és la proposta familiar del festival, un espectacle en que músicai dansa tradicional i alimentació van de bracet.

En la part formativa del festival, el Campus Ésdansa’T recupera també el seu format pre-pandèmic. El Petit Ésdansa’T proposa un conjunt de càpsules sota el nom “Descobrim” que acompanya els infants a fer un recorregut i a conèixer els elements principals més icònics de Catalunya i de les cultures i països que es poden viure i gaudir a Ésdansa 2022. Una barreja de colors, cultures, llengües i diversitat que enriqueix a petits i grans!

Així mateix, Esdansa’T, els tallers de dansa tradicional per a adults, comptarà amb 30 tallers per aprendre danses tradicionals d’aquí i d’arreu i per experimentar amb diferents eines i tècniques per ballar.

Enguany es recuperen els dos itineraris formatius. A l’Itinerari 1 (IT1) s’hi poden aprendre danses tradicionals del país i d’arreu del món amb una pinzellada sobre eines per ballar. L’Itinerari 2 (IT2) es tracta d’una línia formativa destinada a persones que volen anar més enllà del ball, aprenent altres continguts relacionats amb la dansa; a més de conèixer danses tradicionals, s’hi inclouen diverses sessions de creació, recursos coreogràfics, treball d’improvisació… que doten les persones assistents d’eines per ballar i/o ensenyar a ballar.

A partir del proper 11 de juliol, es posaran a la venda els espectacles de pagament. Per a més informació,  www.esdansa.cat