Del 22 al 28 d’agost enguany el Festival arriba a la seva 40a edició reprenent al 100% el format pre-pandèmia i aposta de nou pel Campus Ésdansa’T, oferint formació en dansa d’arrel tradicional per a totes les edats

Compte enrere pel Festival Ésdansa, que se celebrarà del 22 al 28 d’agost a Les Preses. Es tracta d’una edició especial, en què el Festival celebra els 40 anys i no ho pot fer de millor manera que recuperant el format que s’havia perdut els dos darrers anys com a conseqüència de la pandèmia. Així doncs, aquest 2022 el festival es tornarà a celebrar de dilluns a diumenge oferint 7 dies de programació en dansa d’arrel tradicional recuperant al 100% la participació de companyies internacionals.

Així, des de l’organització es presenta una edició que manté les línies de treball habituals d’exhibició, formació, divulgació, participació, i manté la forta aposta per la creació, en la que hi jugarà un paper fonamental la mirada 360 graus a l’arrel tradicional.

En aquesta mateixa línia, el Campus Ésdansa’T, pel qual s’obren les inscripcions a partir de demà dimecres dia 18 de maig a través de la web esdansa.cat, torna posant de relleu la importància de la transmissió de la cultura popular entre persones seguint el lema que acompanya el Campus Ésdansa’T des dels seus inicis: ballar i fer ballar. Aquest 2022 el Campus Ésdansa’T se celebrarà del dilluns 22 al divendres 26 d’agost i ho farà vertebrant-se en el Petit Ésdansa’T destinat a mainada, i l’Ésdansa’T, els tallers de dansa tradicional per a persones adultes.

Esdansa’T, els tallers de dansa tradicional per a adults, comptarà amb 30 tallers per aprendre danses tradicionals d’aquí i d’arreu i per experimentar amb diferents eines i tècniques per ballar.

Enguany es recuperen els dos itineraris formatius. A l’Itinerari 1 (IT1) s’hi poden aprendre danses tradicionals del país i d’arreu del món amb una pinzellada sobre eines per ballar. L’Itinerari 2 (IT2) es tracta d’una línia formativa destinada a persones que volen anar més enllà del ball, aprenent altres continguts relacionats amb la dansa; a més de conèixer danses tradicionals, s’hi inclouen diverses sessions de creació, recursos coreogràfics, treball d’improvisació… que doten les persones assistents d’eines per ballar i/o ensenyar a ballar.

A la franja de matí, s’hi podran aprendre danses tradicionals de la mà de l’Esbart Santa Tecla de Tarragona, però també el procés de creació i evolució de la generació d’un espectacle acompanyats de l’Esbart Sant Cugat  i de La Llançadora, la xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central de recent creació. També s’oferiran eines per a la creació amb formadores com Laia Santanach i Lara Brown, provinents de la dansa contemporània i que treballen amb l’arrel.

A la franja de la tarda no hi faltarà l’aprenentatge de les danses de les companyies internacionals que participaran a Ésdansa 2022, que enguany seran la companyia Macuilxóchitl de Mèxic, Ezimnyama de Zimbawe, Sama de Sri Lanka, el Gran Ballet Argentino d’Argentina i Liptov d’Eslovàquia.

Pel que fa al Petit Ésdansa’T (de 4 a 14 anys) torna també a oferir tallers per mainada durant 5 dies i proposa un conjunt de càpsules sota el nom ‘Descobrim’, que acompanya les criatures a fer un recorregut i a conèixer els elements principals més icònics de Catalunya i de les cultures i països que es poden viure i gaudir a Ésdansa 2022.