Avui dilluns 19 de juliol s’ha presentat la 39a edició del Festival Ésdansa a l’Espai de dansa d’arrel tradicional de les Preses. El festival al llarg de les 39 edicions ha esdevingut exemple i referència dins el món de la dansa d’arrel tradicional. L’organització ja el passat 2020 va apostar per dur a terme el festival i així mateix ho fa aquest any per reivindicar la importància del paper de la cultura, i en concret de la cultura popular, a la nostra societat. Per part de tot l’equip, s’ha continuat fent un gran esforç per mantenir el festival i, fins i tot, ampliant la proposta un dia, enguany començarà dimecres, recuperant l’oferta formativa presencial per a infants.
En l’àmbit institucional, el Festival Ésdansa continua tenint tot el reconeixement i suport de les institucions i prova d’aquest fet són el suport i la presència dels diferents representants que ajuden a fer possible i real el Festival.
Des del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, el president de l’entitat, Roger Casalprim, ha agraït l’esforç del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny i a la direcció del Festival per tornar a fer una nova edició d’Ésdansa, i ha indicat que el festival tindrà la flexibilitat total per adaptar-se a les normatives del moment.
Així mateix, l’Alcalde de les Preses, Pere Vila, ha explicat la importància del fet de tenir una entitat com Marboleny per a la implicació i les iniciatives que generen pel municipi, així com tenir un festival com l’Ésdansa a Les Preses que provoca un revulsiu per a la regió a nivell cultural, social i econòmic. També, s’ha unit a les paraules de Roger Casalprim en la flexibilitat i adaptació del Festival davant les possibles restriccions dictades pel govern per fer front a la pandèmia.

Per part de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Antoni Herrera, subdirector general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, ha posat de relleu la implicació i el compromís de la Generalitat amb el Festival i la importància de treballar en comú per fer visible la dansa tradicional com a expressió cultural viva i actual.

Finalment, el diputat de cultura de la Diputació de Girona, Sr. Albert Piñeira, ha comentat el suport i la col·laboració de la institució vers el Festival i que Ésdansa és un referent de la dansa tradicional de les comarques gironines i de País.
Núria Feixas, directora del Festival Ésdansa, ha explicat que han treballat per mantenir totes les línies de treball com són l’exhibició, la formació, la divulgació, la creació i, en la mesura del possible, la participació. Ha destacat que l’edició d’enguany posarà el focus en dos itineraris principals.
En primer lloc, en motiu de l’Any Manuel Cubeles organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el festival Ésdansa comptarà amb l’itinerari Manuel Cubeles per posar de relleu la tasca de l’etno-coreògraf en el món dels esbarts. Així doncs, s’hi podran veure algunes propostes com el Parlem de… Cubeles i els esbarts, Hi havia una vegada… de Maria Pagès i l’Esbart Marboleny, Víncles de l’Esbart Manresà, Rubí balla Cubeles de l’Esbart de Rubí, CBLS. Passió, música i país de l’Esbart Sant Martí de Barcelona i, per acabar, una proposta que és molt especial per a l’entitat, l’espectacle de nova creació de l’Esbart Marboleny, La Difícil Senzillesa, que ha estat dirigit per Montse Colomé, amb dramatúrgia d’Iban Beltran i música de Marcel Casellas que recull el llegat artístic i personal de Cubeles, no només a nivell coreogràfic sinó també de la seva manera d’entendre la dansa d’arrel catalana.
En la vessant més purament tradicional, a banda de les propostes incloses en l’Itinerari Manuel Cubeles, Núria Feixas també ha explicat que s’hi podran veure algunes propostes com el Parlem de… Joan Tomàs a càrrec de Liliana Tomàs, el taller-espectacle familiar Zampadanças amb Pédexumbo de Portugal, la conferència (Re)cordar lligams de Lluís Calduch, la Nit de dansa tradicional amb dues companyies de la península i un intent de recuperar la participació amb el Ball de plaça de la mà de Burel de Portugal.
En segon lloc, el festival posarà el focus en l’itinerari dansa i paisatge amb dues propostes que ja són tot un clàssic. Per una banda, el festival proposarà un espectacle-experiència en un espai natural per posar en valor el paisatge del municipi de les Preses. Per altra, es podrà viure una versió renovada de la Festa al Parc que, com l’any passat, comptarà amb petites actuacions de l’Esbart Marboleny però que incorpora la tecnologia per generar menys impacte sobre el Parc de Pedra Tosca i més amable amb l’entorn. En format d’audioguia-experiencial, la Festa al Parc vol posar de relleu el patrimoni del parc, natural i cultural, la història i les vivències de la seva gent. El recorregut es farà íntegrament amb auriculars per oferir una immersió total a l’univers sonor del parc.
Com ja ve treballant des dels últims anys, Ésdansa entén la dansa d’arrel tradicional per ser ballada i ser creada avui. És per això que les propostes de nova creació tenen un pes important dins la programació. Aquest 2021 s’hi podran veure les propostes Pyrene 430 d’Amaiur Luluaga, Clàudia Gomez, Iñaki Plaza i Alex Lopez, el treball en procés Lóng de Kernel Dance Theatre coproduït per Fira Tàrrega, Fira Mediterrània de Manresa i el Graner, que a més estarà de residència tècnica a Ésdansa, i, per últim, l’espectacle Leira de Nova Galega de Danza que la directora ha expressat que els fa especial il·lusió poder acollir un treball de la companyia destacant la bona feina que fan en el camp de la nova creació a partir de la dansa d’arrel. De fet, la companyia ha estat nominada en 7 categories dels XXIV Premios Max de las Artes Escénicas, entre elles a Millor espectacle de dansa.
Enguany es mantindran les Nits de concert, que van sorgir de la necessitat de reconvertir les tradicionals Nits Ésdansa de participació a causa de la COVID-19. La 39a edició del festival oferirà concerts a la fresca a la Plaça Major amb Germà Negre i amb una proposta que encaixa a la perfecció amb la manera d’entendre l’arrel que té el festival que és Vega de Paula Grande i Anna Ferrer, una coproducció del Càntut, Fira Mediterrània i Espai Marfà.
A més a més, el Campus Ésdansa’T torna apostant de manera ferma per la formació en viu, posant de relleu la importància de la transmissió de la cultura popular entre persones seguint el lema que acompanya el Campus Ésdansa’T des dels seus inicis: ballar i fer ballar. El Campus de la dansa d’arrel tradicional, es convertirà de nou en el màxim referent formatiu.
Aquest 2021 el Campus Ésdansa’T se celebrarà del dimecres 25 al divendres 27 d’agost i, seguint la tònica dels últims anys, oferirà un ampli ventall de tallers des de l’aprenentatge de coreografies de danses purament tradicionals, tan de Catalunya com d’altres territoris, fins a tallers enfocats a la creació i a oferir eines per ballar i ensenyar a ballar. Enguany el Campus Ésdansa’T es vertebra en el Petit Ésdansa’T, per a infants de 6 a 14 anys, i l’Ésdansa’T, dirigit a adults.

A partir del proper dilluns 26 de juliol es posaran a la venda els espectacles de pagament. Tanmateix, alguns dels espectacles tot i ser gratuïts caldrà fer una reserva d’entrades, a través del web www.esdansa.cat.