Del 21 al 27 d’agost se celebrarà la 41a edició del festival Ésdansa a les Preses, el festival de referència dins el món de la dansa d’arrel per la seva visió de futur i la seva clara aposta per la participació i l’intercanvi cultural. Seguint la línia habitual, el festival se celebrarà de dilluns a diumenge. Oferirà 7 dies de programació en dansa d’arrel tradicional i la participació de diverses companyies internacionals.

Es presenta una edició que conserva les línies de treball habituals d’exhibició, formació i divulgació, i que manté la forta aposta per la creació. Hi juga un paper fonamental la mirada de 360 graus a l’arrel tradicional.

Amb la benvinguda donada per Carol Duran, directora del CAT, Roger Casalprim, president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat organitzadora del Festival, ha agraït l’esforç de tots els membre de l’entitat organitzadora  i a la direcció del Festival per tornar a fer un nou Ésdansa. Així mateix, ha agraït el suport institucional que ha rebut l’entitat i el Festival al llarg de tots els anys de trajectòria.

A nivell institucional, s’ha comptat amb la presència de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Adelaida Moya, que ha posat de relleu la implicació i el compromís de la Generalitat amb el Festival i la importància de treballar en comú per fer visible la dansa tradicional com a expressió cultural viva i actual.

Així mateix, en nom del consistori de Les Preses, la regidora, Estel Muntada, també ha felicitat el Festival i s’ha sentit orgullosa de l’existència d’un esdeveniment cultural de referència com l’Ésdansa a Les Preses i a la comarca de La Garrotxa.

Entrant en detalls artístics, Núria Feixas, directora de l’Ésdansa ha anat desgranant les diferents línies i eixos temàtics que es desenvoluparan al llarg del Festival.

Dos itineraris: Joves i Arrel i Pla Impuls a la dansa d’arrel

L’itinerari Joves i Arrel vol potenciar i posar en valor la feina que estan fent els i les joves creadores del país. L’arrel torna a ser tendència a nivell global i serveix d’inspiració a tota una nova generació d’artistes. Per això, en aquesta ocasió, per una banda parlarem amb joves que es dediquen professionalment a la dansa i que han creat els seus espectacles a partir de la dansa d’arrel catalana i veurem els seus espectacles. Per l’altra, parlarem amb joves que parteixen de la dansa espanyola i el flamenc per a les seves creacions.

Dins d’aquest itinerari hi trobem: el Parlem de… joves i arrel; Si em vagués, de Lali Mateu, Roger Cusidó i la Companyia la MINIMíssima; L’Hereu Riera, de Pere Seda; Flor de Maig, de Xavier Gumà i Verònica Hernández; Lo Faunal, de Pol Jiménez.

La Direcció General de Cultura Popular i la Fira de la Mediterrània i amb la complicitat i el suport del Festival Ésdansa, l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el festival Dansàneu i el programa Mans de Catalunya Ràdio donen suport a diferents línies de treball del Pla d’Impuls de la dansa d’arrel i és per això que el festival destaca l’itinerari Pla d’impuls a la dansa d’arrel on podrem veure alguns espectacles que reben suport a nivell de mentoratge artístic.

En aquest línia podrem veure Raepte, de l’Esbart Manresà; Si em vagués, de Lali Mateu, Roger Cusidó i la Companyia la MINIMíssima; L’Hereu Riera, de Pere Seda; Flor de Maig, de Xavier Gumà i Verònica Hernández; Testimoni, de l’Esbart Santa Tecla; i Era, de l’Esbart Rocasagna i Quim Bigas, proposta guanyadora del Premi Delfí Colomé.

L’Ésdansa també aposta per la Nova Creació i prova d’aquesta línia de treball és l’estrena de l’espectacle Voluxa del grup Marboleny Beta on les ombres de la bruixeria i la discriminació són explicades des de la música i la dansa tradicional fusionades amb tendències actuals.

També podrem veure Solc, un espectacle de dansa de l’Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols, a partir de l’Obra del Cançoner Popular, prenent com a eix central els homes i les dones que van emprendre el viatge d’exploració i recerca per recollir les cançons populars del territori de parla catalana.

Companyies internacionals

La línia internacional, és un dels puntals inconfusibles del Festival. Aquest any ens acompanyaran les companyies de Viorica de Moldàvia, Minchanzama de Perú, Crane d’Uganda i Compañía de Tango Julio Sosa d’Uruguai. Participaran a les Nits Ésdansa, on es convida al públic a ballar i a experimentar els ritmes de les danses tradicionals del diferents països convidats i també amb l’espectacle Danses del món, dissabte 26 i diumenge 27 d’agost, que ja és un habitual del festival.

Així mateix, ens endinsarem en Un Viatge al Perú amb un monogràfic sobre La Marinera, la dansa nacional del Perú per excel·lència i un dels majors fruits de mestissatge cultural del país. No només serà un viatge a través de la dansa sinó també en el món de la gastronomia.

La Festa al Parc, que ja és un habitual del festival, tornar a omplir de música i ball el Parc de Pedra Tosca, on tothom qui vulgui podrà descobrir danses tradicionals d’arreu del món en un entorn únic.

Però també tindrem un espectacle experiència, A cegues. A partir de la música i d’un entorn natural immillorable, es proposa a l’espectador que es transporti més enllà en aquest concert a cegues multisensorial. Una proposta en què podreu descobrir la cultura popular d’un dels països convidats al festival a través de la seva música amb els ulls embenats que permetrà immergir-vos al màxim en les seves melodies.

Divulgació

Aquesta edició, la divulgació ens mostrarà d’una manera molt realista els diferents prismes que actualment té la dansa d’arrel i lligats a les línies de treball. A més del Parlem de… joves i arrel, veurem un treball en procés de l’espectacle Bordes y heridas del Duende i després podrem parlar amb els protagonistes sobre els joves creadors i el flamenc.. Així mateix, farem un altre Parlem de… Novetats editorial on acompanyats de Lluís Marmi de la Tradillibreria i alguns dels protagonistes dels llibres que es presentaran podrem conèixer les novetats editorials del sector de l’arrel.

Propostes infantils i familiars

Art en moviment és una proposta amb els participants del Petit Ésdansa’T i Núria Hontecillas que al llarg de la setmana s’endinsaran en un procés creatiu on, a partir de la dansa d’arrel, re-descobriran diversos artistes i pintors/es catalans/es. El resultat final el podrem veure dissabte 26 i serà una proposta escènica i pedagògica que uneix dansa i pintura i que busca utilitzar el cos com a eina de representació i creació.

Així mateix, en les propostes familiars comptarem amb l’exposició Colors.cat que recull el vestuari de la cultura popular catalana il·lustrant-lo mitjançant l’abstracció geomètrica i les formes més pures: el cercle i el quadrat. Un recull d’il·lustracions atractives i simplificades que ens permetran conèixer millor el vas univers de la nostra cultura. Aquesta proposta comptarà amb activitats familiars que acompanyaran el procés de descobrir de més a prop el món de Colors.cat.

Nits de concert

La proposta de les Nits de Concert, ja s’està incorporant com un fixe a la programació del Festival Ésdansa.

Divendres 25 a les 23.30 hores, el protagonisme serà per House Abourigen de Marcel Casellas. Una sessió de DJ que es desenvolupa amb base a produccions pròpies de música House de caràcter tribal que integren, sense complexos, sonoritats tímbriques, melodies i trets modals propis de la música catalana i mediterrània. Un pòquer d’asos. Perquè els bons ingredients fan la bona cuina.

Dissabte 26 a partir de mitja nit, comptarem amb la proposta de Julivert que presenta el seu primer disc A Tamarit! amb 10 cançons populars i de taverna. El so del disc és un reflex dels seus directes, enèrgics i divertits, on combinen repertori d’arrel, temes popularitzats i composicions pròpies a partir de la recerca etnogràfica realitzada a l’entorn del Baix Gaià. L’acordió diatònic i el cant a veus identifica aquest grup que encomana ganes de gresca i de ballar. El disc reivindica la cançó i les festes populars davant d’un món que gira massa de pressa. Julivert reivindica amb aquest treball tornar a la plaça, a la sobretaula, al cant improvisat, als balls populars i a la gresca en comunitat.

Formació – Campus Ésdansa’T

En aquesta edició també serà present l’espai format i amb el Campus Ésdansa’T, que va néixer i reivindica el lema “Ballar i fer ballar”. L’edició d’aquest any torna a la total normalitat amb tota l’oferta de formació complerta. Acull els tallers de dansa d’arrel tradicional per a totes les edats del festival. Enguany el Campus Ésdansa’T es vertebra en el Petit Ésdansa’T, per a infants de 4 a 12 anys, l’Ésdansa’T jove amb joves de 12 a 16 anys i  l’Ésdansa’T, dirigit a adults.

Aquest 2023 el Campus Ésdansa’T se celebrarà del dilluns 21 a divendres 25 d’agost i, seguint la tònica dels últims anys, oferirà un ampli ventall de tallers des de l’aprenentatge de coreografies de danses purament tradicionals, tant de Catalunya com d’altres territoris internacionals, fins a tallers enfocats a la creació i a oferir eines per ballar i ensenyar a ballar.

El Campus Ésdansa’T comptarà amb diversos formadors com Quim Bigas, Carles Janer, Claudia Pascual, Aina Rosell, Laia Muray, Xavier Gumà, Verònica Hernández, Pere Seda, Viorica de Moldàvia, Minchanzama de Perú, Compañía de Tango Julio Sosa d’Uruguai, Crane d’Uganda, entre d’altres.

A partir del proper10 de juliol, es posaran a la venda els espectacles de pagament.

COMPRA LA TEVA ENTRADA