- Té com objectiu promoure noves propostes que parteixin de la tradició i del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional.
- Els impulsors del Premi són el Festival Ésdansa de Les Preses amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Dansa Metropolitana, el festival Figueres es MOU, el Dansàneu de les Valls d’Àneu, el Consorci del Mercat de les Flors i la família de Delfí Colomé.
- El Premi manté la dotació econòmica de 26.000 euros, que hauran de ser invertits en la producció del projecte premiat.
En el marc de la 27a Fira Mediterrània de Manresa, la directora del Festival Ésdansa de Les Preses, Núria Feixas, ha presentat la sisena edició del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional.
Els impulsors del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional són l’Associació Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de Les Preses (mitjançant el Festival Ésdansa) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de la Fundació Mediterrània, Fira d’espectacles d’arrel tradicional (mitjançant la Fira Mediterrània), el Festival Dansa Metropolitana, AGITART COOP (mitjançant el festival Figueres es MOU), el Consell Cultural de les Valls d’Àneu (mitjançant el Festival Dansàneu), el Consorci del Mercat de les Flors, i la família de Delfí Colomé.
El Premi ha mantingut la seva dotació econòmica respecte la convocatòria passada. Una dotació econòmica de 26.000 euros que hauran de ser invertits íntegrament, en la producció del projecte premiat. El projecte guanyador s’estrenarà en el marc del Festival Ésdansa 2025. Abans de la seva presentació pública, realitzarà Works in progress del treball als festivals Figueres es MOU i Dansàneu; serà contractat a la Fira Mediterrània 2025 i al festival Dansa Metropolitana 2026, s’estudiarà la possibilitat de ser contractat dins les programacions o contextos del Mercat de les Flors i podrà realitzar varies residències durant el seu procés com en els marc dels festivals Dansa Metropolitana 2025 i Dansàneu.
Els/les creadors/es i les formacions que vulguin optar al guardó poden presentar la seva documentació fins el 3 de novembre de 2024.
Les bases de la convocatòria i tota la documentació es pot consultar aquí.
La selecció i valoració dels projectes anirà a càrrec d’un jurat creat expressament per a l’ocasió que serà designat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny (mitjançant el Festival Ésdansa). El seu veredicte serà inapel·lable i es farà públic abans de finalitzar l’any de la convocatòria a través de la pàgina web www.esdansa.cat.
El Premi Delfí Colomé es va convocar els anys 2016, 2017, 2018, 2022 i 2023. L’any 2016 el Premi va ser per a Egurra, d’Oriol Escursell; el 2017, per a Pilar de dos, de Clàudia Gómez i Raquel Viñuales; el 2018, per a Àer, de Laia Santanach i el 2022, per a ERA, de l’Esbart Rocasagna i Quim Bigas. L’any passat, el projecte guanyador va ser Folk as Queer de l’Esbord de Pere Seda.
Nota biogràfica de Delfí Colomé
Delfí Colomé Pujol va néixer a Barcelona el 1946, fill d’una mare cantant i balladora i d’un pare emprenedor. Els seus inicis en el món de l’art van ser acompanyant al piano els assajos de diversos esbarts de Gràcia i, més endavant, dirigint cobles en ballades de dansa tradicional. La seva carrera va ser molt prolífera, tant en l’aspecte de la música com en el de la dansa. En molts escrits sobre la seva vida se l’anomena Home del Renaixement.
La seva tesi doctoral va ser sobre coreografies inspirades en la Guerra Civil espanyola, amb la qual va obtenir un Cum Laude per la seva feina. Va publicar dos llibres sobre dansa i diverses composicions musicals. Colomé va morir a Seül (Corea del Sud) l’abril del 2008 sent ambaixador d’Espanya a la capital coreana.