Ahir dilluns 9 de desembre a Manresa, es va fer el lliurament del Premi Delfí Colomé a MIL PRIMAVERES de l’Esbart Manresà amb Sergi Estebanell i Arantza Labuena. L’han recollit Jordi Gros de les mans de Núria Feixas, directora de l’Ésdansa, Jordi Fosas, director de la Fira Mediterrània de Manresa i posteriorment l’ha lliurat a tot el grup de l’Esbart Manresà.
El jurat ha valorat especialment aquest projecte perquè és una proposta que torna la dansa tradicional al carrer amb una mirada d’un equip col·legiat i que consolida una metodologia de treball apuntada en anteriors projectes.
Després de molts anys de ballar en escenaris, des del 2021 l’Esbart Manresà ha dut a terme diferents projectes amb la intenció de buscar noves formes d’arribar al públic general a través de canviar el llenguatge de la dansa tradicional, la posada en escena i el missatge a transmetre. Ho van fer amb “Totes” en el primer projecte d’aquest estil i van anar més lluny amb “Rӕpte”, estrenat a Fira Mediterrània l’any 2022 i coproduït per l’Obrador d’Arrel de Fira Mediterrània i el Festival Ésdansa. Aquest últim espectacle, els ha canviat, com a individus i com a grup, la forma de veure i interpretar la dansa d’arrel. Van obrir la mirada a nous aspectes escènics amb els que treballar i es van atrevir a sortir de la seva zona de confort.
El Festival Ésdansa de Les Preses i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Dansa Metropolitana, Figueres es MOU, el Festival Dansàneu de les Valls d’Àneu, el Mercat de les Flors, i la família de Delfí Colomé, han convocat la sisena edició del premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional. El premi està dotat amb 26.000 euros que han de ser invertits, íntegrament, en la producció del projecte premiat.
L’estrena del projecte es realitzarà en el marc del Festival Ésdansa 2025 i tindrà actuacions posteriors a la Fira Mediterrània 2025 i al Festival Dansa Metropolitana 2026. Anteriorment haurà fet residències i/o treball en procés al Dansàneu i Figueres es MOU. A més a més, la peça pot entrar a la programació del Mercat de la Flors.
Sobre Delfí Colomé Pujol
Neix a Barcelona al 1946, fill d’una mare cantant i balladora i d’un pare emprenedor. Per tant, l’art i l’aventura l’acompanyaran fins als seus darrers dies, a Seül, on mor l’abril del 2008 sent ambaixador d’Espanya a la capital coreana.
Els seus inicis en el món de l’art van ser acompanyant al piano els assajos de diversos esbarts de Gràcia i, més endavant, dirigint cobles en ballades de dansa tradicional. La seva carrera va ser molt prolífera, tant en l’aspecte de la música com en el de la dansa. En molts escrits sobre la seva vida se l’anomena Home del Renaixement.
La seva tesi doctoral va ser sobre coreografies inspirades en la guerra civil espanyola, obtenint un Cum Laude per la seva feina. Té editats dos llibres sobre dansa i diverses composicions musicals. La seva mort va deixar un buit en el món de l’escriptura sobre la dansa.
Sobre l’Esbart Manresà
Fundat l’any 1909 és el segon esbart en actiu més antic de Catalunya. Des dels anys 50, l’Esbart ha apostat per la via de l’espectacle per presentar sota una perspectiva escènica, danses populars i també de creació, així com a muntatges coreogràfics sobre motius tradicionals.
Entre les darreres produccions en destaquen “Totes” i “Vincles” estrenades l’any 2020 i 2021 respectivament al Festival Ésdansa. L’espectacle “Jardins d’Euterpe” juntament amb la Coral Escriny i Viviana Salisi, i guanyador del premi Clavé al millor espectacle en directe. L’espectacle “Ræpte” estrenat a Fira Mediterrània el 2022.
Pel que fa a la projecció internacional de l’Esbart, cal fer menció de la participació en diversos Festivals Folklòrics Internacionals d’arreu d’Europa. L’any 2009, l’Esbart va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, el Premi Sardana a la continuïtat, la Medalla de la Vila de Perpinyà i la Medalla d’Or de la Ciutat de Manresa al mèrit cultural.