• Ésdansa, festival consolidat com la referència i punt de trobada de la dansa d’arrel.
  • El públic continua responent de manera majoritària a la proposta artística proposada per l’Ésdansa.
  • 10.000 espectadors i dos espectacles, Folk as Queer i Yarin han aconseguit exhaurir les entrades aconseguint un 90% d’ocupació en els altres espectacles de pagament.

Ésdansa, el festival de la dansa d’arrel tradicional, ha tancat la 42a edició amb una de les novetats d’aquest any, un Dinar popular, i la proposta de ballada popular Coi! Dansem! Preveient possible pluja a la tarda, la ubicació del dinar s’ha canviat al Centre Cultural de Les Preses per dinar juntament les companyies i artistes que han participat en el festival per fer una gran festa final. Una trobada que té com a objectiu compartir cultures i trencar les barreres entre l’escenari i el públic, creant un gran punt de trobada per a tothom. Seguidament, s’ha dut a terme una ballada participativa, festiva i informal. El grup musical Coi els Montgrons juntament amb els balladors de l’Esbart Marboleny i l’Esbart Joaquim Ruyra han estat els encarregats de dinamitzar la festa. Aquesta proposta ha nascut del Festival Càntut de Cassà de la Selva, el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny i l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes i té el suport del Programa d’Impuls a la Dansa d’Arrel.

Per altra banda, totes les propostes artístiques d’aquest any han estat molt ben acollides pel públic, destacant, Folk as Queer de l’Esbord, Yarin de Jon Maya i Andrés Marin, Taranto Aleatorio de La Chachi i Lola Dolores. Finalment, també volem destacar la bona resposta de la mostra de folklore d’Andorra, amb L’última ossa d’Ordino i la mostra de rodada de Falles, un país i una cultura que tenim molt a prop però que a vegades sembla que tenim massa lluny.

 

Èxit artístic i augment de públic

Pel que fa a l’assistència de públic, es pot afirmar que ha estat una nova edició exitosa a nivell de participació tant en l’apartat de formació així com en l’apartat de públic assistent als espectacles. El nombre d’espectadors total es torna a apropar a les 10.000 persones.

En dos espectacles, Folk as Queer i Yarin s’ha aconseguit exhaurir les entrades i en la resta d’espectacles de pagament s’ha assolit un 90% d’ocupació.

Així mateix, no volem deixar de repetir un altre any, que l’èxit d’aquesta nova edició ha estat gràcies a la implicació dels més de 200 voluntaris que duen a terme tasques com infraestructures o atenció al públic. Sense ells, la viabilitat del Festival Ésdansa no es podria dur a terme.

L’organització també vol agrair el suport tant el poble de Les Preses com el públic vingut de fora de la localitat, així mateix a totes les institucions col·laboradores (Ajuntament de Les Preses, Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona i INAEM) i dels principals patrocinadors.

Les dates de la 43a edició del Festival Ésdansa seran del 18 al 24 d’agost de 2025 a Les Preses, amb l’objectiu de continuar essent el Festival de referència de la dansa d’arrel.