Avui dilluns 19 d’agost a la Plaça Major de la localitat garrotxina de Les Preses, s’ha presentat la 42a edició del Festival Ésdansa que tindrà lloc d’avui mateix fins diumenge 25 d’agost.

L’edició d’aquest any dona el tret de sortida a la Plaça Major a les 18.30 hores amb un Parlem de… campaners i campanes amb Xavier Pallàs. Després, a les 22.00 hores, marxarem cap a Sant Miquel del Corb, per gaudir d’un Concert sota les estrelles amb el grup Alosa (en cas de pluja l’espectacle es traslladarà al Centre Cultural). En aquest espectacle podrem gaudir de la música en directe d’Alosa mentre admirem la bellesa del cel estrellat. Una ocasió perfecte per deixar que els sons melòdics ens envoltin i connectin amb la serenitat de la natura en una nit inoblidable. Alosa és un grup format per dues noies, Giulietta Vidal i Irene Romo, que mostren la música tal com l’entenen elles, sense ornaments ni focs artificials. Presenten un repertori molt variat, que va des de temes propis fins a interpretacions personals de temes folklòrics de la música catalana, passant per estàndards de jazz. L’element que uneix totes les peces és la instrumentació: les dues veus, el violoncel i la percussió. Però també, la naturalitat amb què les dues integrants mostren i viuen la música.

Programació de la setmana

Dimarts 20 d’agost començarem l’activitat artística amb un Parlem de… les novetats editorials a les 18.30h al Parc 1 d’octubre. A les 20.00 hores al Recinte Ésdansa, l’espectacle Follia, 7 Glops de Deliri de l’Esbart Dansaire Mollet del Vallès agafa el relleu. L’espectacle aprofundeix en l’ús social que s’ha fet del vi durant mil·lennis, centrant-se en l’efecte positiu que té en les persones i la societat. Es destaca tot allò que es crea al voltant del vi: la festa, el clima social proper i l’aflorament de les passions humanes, incloent els set pecats capitals. A través de diverses danses, articulades al voltant del fascinant procés de producció del vi, s’exploren les celebracions i tradicions que el poble català ha generat amb aquesta beguda com a eix central. Tancarem la primera Nit Ésdansa amb l’Everest Nepal Cultural Group del Nepal i Kolovit de Bòsnia i Hercegovina.

Dimecres 21 d’agost, obrirem amb un nou Parlem de… els nostres ancestres amb Miquel Àngel Fumanal a les 18.30 hores al Mas La Boada. A les 20.00 hores al Centre Cultural veurem l’estrena de l’espectacle de la companyia L’Esbord, Folk as Queer, proposta guanyadora del Premi Delfí Colomé. És una peça que parteix de diferents pràctiques tradicionals, com la dansa, la música, el cant o la interpretació, per indagar en la relació que hi ha entre la construcció de la identitat -tant col·lectiva com de l’individu- i la influència del llegat cultural. A través de les identitats no normatives dels intèrprets, la peça traça un recorregut pels referents que han trencat la norma inspirant-se en les expressions tradicionals, amb l’objectiu de cercar de quina manera es pot construir una identitat dissident que convisqui amb la identitat tradicional i com es pot arribar a habitar aquesta contradicció. La proposta va més enllà de l’individu i mira cap a l’estructura social contemporània per provar d’entendre com és possible realitzar-se en el context cultural que consumim, principalment urbà i connectat a la tecnologia, conjuntament amb l’existència de pràctiques tradicionals. Hi ha espai per a la reapropiació o, en definitiva, se n’ha de crear un de nou? Folk as Queer és una recerca incansable per acabar trobant el lloc on el cos tradicional i el cos dissident intercanvien el seu llenguatge en comunió i aprenen a ballar una nova dansa. Seguidament, al mateix espai, farem un Parlem amb… L’Esbord i conduït per Jordi Fosas, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, per intercanviar impressions sobre la proposta que haurem acabat de veure. Per tancar el tercer dia, gaudirem de la segona Nit Ésdansa amb les companyies Rising Choreos de Malawi i Brunzit de Catalunya.

Dijous 22 d’agost, tornem a començar la tarda també a les 18.30 hores a la Plaça Major amb un Parlem de… el camí professionalitzador de la dansa d’arrel amb una mostra del treball en procés de Vibra. És la proposta artística que estan treballant els joves del Programa d’Impuls a la Dansa d’Arrel dirigits per Sara Cano i que ve a ser un clar exemple del que parlarem en aquesta trobada. A les 20.00 hores al Centre Cultural, viurem un altre dels moments àlgids del festival amb l’actuació de Yarin amb Jon Maya de Kukai Dantza i el bailaor Andrés Marín. Yarin’ és arrel. ‘Yarin’ és trobada. ‘Yarin’ és diàleg. Trobem dos homes que miren des de la seva arrel, que aprofundeixen en ella com a forma de relacionar-se amb el seu entorn. Arriben amb un origen i una essència pròpia, ens presenten una trobada; dialoguen… El diàleg no sempre és fàcil, es construeix des de l’escolta, el respecte… A vegades ens acosta, a vegades ens allunya, a vegades ens tensiona… i també ens abraça. ‘Yarin’ ens presenta una trobada intercultural, on el dantzari Jon Maya i el bailaor Andrés Marín, acompanyats per la música en directe de Julen Achiary, es troben a partir d’un diàleg honest, que ens mostra les seves diferències i el seu desig de compartir a través d’elles un camí en comú cap a un demà. Tancarem aquesta jornada amb la tercera i última Nit Ésdansa amb Ofafolau de Wallis i Futuna i el Ballet Folklórico “Manuel Acosta” de Bolívia.

Divendres 23 d’agost, a les 18.30 hores al Parc 1 d’octubre, tindrà lloc l’últim Parlem de… en aquesta ocasió serà el Parlem de… les festes d’interès cultural Patrimoni Immaterial d’Andorra, on començarem a presentar la mostra del seu folklore que veurem l’endemà. A les 20.00 hores a la Plaça Major, el flamenc arriba a l’Ésdansa amb Taranto Aleatorio de la mà de Maria del Mar Suárez “La Chachi” i Lola Dolores. Dues dones mengen pipes en un parc, o a la porta d’una casa, o en un pati. Comparteixen un espai quotidià comú, una conversa, la intimitat del silenci. De sobte, el cant i el ball trenquen el món ordinari i introdueixen la màgia. En un temps suspès, enigmàtic, la coreografia neix com un remolí delicat fins a transformar-se en un remolí. Una voràgine que es queixa i riu en bucle. Una cançó que no s’atura, que s’eleva i envolta l’espai.

La nit la començarem amb un dels canvis importants d’aquesta edició, el trasllat de les Danses del Món de diumenge a la tarda a divendres a les 22.00 hores. Veurem les companyies de Kolovit de Bòsnia i Hercegovina, Everest Nepal Cultural Group del Nepal, Rising Choreos de Malawi i l’Esbart Marboleny de Catalunya. Finalment amb la tradició que es va iniciar per la pandèmia, tancarem el divendres amb el Concert de Lo Puto Cat. Després de la bona acollida del primer disc del DJ emmascarat, aquest enigmàtic personatge torna amb una segona entrega de “La Nostra Festa”. El productor català de música electrònica i ballable, va saltar a la palestra l’any 2015 amb els seus remixs de cançons de grups i solistes catalans, primer a les xarxes socials i posteriorment als escenaris.

Dissabte 24 d’agost és el dia amb més oferta dins del Festival Ésdansa. El matí començarà amb un Taller de Falles, on aprendrem a fer la falla de paper de pasta de pi amb l’Albert Roig, President de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino, professor, periodista, divulgador cultural i escriptor d’alguns llibres, entre ells, l’únic llibre que existeix al país sobre les falles «Roda el Foc», de Pagès Editors. A les 12 hores, a la Plaça Major veurem Miniatures Catalanes, un conjunt de propostes que combinen la dansa tradicional amb el moviment contemporani, la cançó i la poesia. Serà una selecció d’aquestes peces adaptada al grup de persones que han realitzat els tallers del Petit Esdansa’T i l’ Esdansa’T Jove, juntament amb membres de l’Esbart Dansaire Sícoris de Lleida.

La tarda i la nit proposa quatre activitats ben diverses.

A les 18.00 hores al carrer de la Mata (davant de l’escola La Bòbila), marxarem cap el Carnaval d’Oruro amb el Ballet Folklórico “Manuel Acosta” de Bolívia. Proposem descobrir una celebració de gran importància a Bolívia, Es celebra a la ciutat d’Oruro situada a l’altiplà bolivià. Aquesta celebració és coneguda per la seva combinació única de tradicions catòliques i indígenes reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 2008. Aquest carnaval té les seves arrels en ritus i creences ancestrals precolombines, i va ser adoptat i adaptat per la religió catòlica durant l’època colonial. És famós per les seves danses folklòriques, les seves espectaculars comparses i la música en honor a la Mare de Déu de la Candelària, la patrona d’Oruro.

Seguidament, a les 19.30 hores a la Plaça Major, Andorra es trasllada a La Garrotxa i podrem veure una mostra del seu folklore ancestral, amb dos exemples: L’última ossa d’Ordino és l’adaptació al llenguatge de la dansa de la farsa burlesca de l’ossa d’Ordino que és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. L’Esbart Valls del Nord n’ha fet un espectacle amb coreografies i música creades per l’ocasió on les danses que el composen formen un conjunt que enllaça amb la tradició més ancestral de les festes de l’os que trobem en molts llocs del Pirineu. Expliquen el cicle anual i de vida, de naixement, mort i renaixement, a través d’aquesta ossa, antiga divinitat, que cada any mor quan va a la letargia i reneix amb la vinguda de la primavera. Aquest espectacle comptarà amb l’actuació en directe de l’ONCA (Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra) amb una música creada per l’ocasió pel seu director Albert Gumí i coreografiada pel Lluís Calduch, exdirector de l’Esbart Ciutat Comtal i en Jordi Rubio, exdirector artístic de l’Esbart Dansaire de Rubí.

Sense marxar de la Plaça Major de Les Preses proposem endinsar-nos a l’univers de les Festes de les Falles d’Andorra, una tradició ancestral pirinenca de celebració de l’entrada del solstici d’estiu. Ho descobrirem a través de la gastronomia que acompanya aquestes festes, així com formant part dels preparatius d’encesa de les fogueres. També gaudirem del Ball de Fallaires que és el ball d’inici de la festa de les falles a Ordino, durant la revetlla de Sant Pere i que es tracta d’una dansa creada expressament per ser ballada únicament a la Plaça Major d’Ordino amb música composada per Jordi Barceló i coreografia de Pilar Capdevila, Sandra Tudó i Clàudia Borràs. I per acabar la vetllada, es farà una mostra de com és una rodada de falles.

La segona nit de Danses del Món comptarà amb els grups de Ballet Folkórico «Manuel Acosta» de Bolívia, Rising Choreos de Malawi, Ofafolau de Wallis i Futuna i Esbart Marboleny de Catalunya. Tancarem la nit de dissabte amb el Concert de Dulzaro. És possible que la música electrònica coexisteixi amb ritmes tradicionals com les jotes, els “charros” o els “corridos”? Podem crear una identitat sonora única en fusionar instruments tradicionals de Castella i Lleó, com a culleres, panderetes, panderos quadrats i ampolles d’anís, amb sintetitzadors i instruments electrònics? La resposta és a Jota de la Luna, un espectacle innovador que reinventa el folklore des d’una perspectiva contemporània i moderna, amb l’objectiu de captivar tots els oients. Es pot renovar una jota o un fandango per atraure els joves cap al folklore? Dulzaro demostra que sí, i el seu espectacle n’és la prova viva. Dulzaro és l’artista revelació de la fusió de la música tradicional de Castella i Lleó. Amb un profund respecte per la tradició i una creativitat desbordant per fusionar estils.

Diumenge 25 d’agost tancarem la 42a edició del Festival Ésdansa amb contacte amb la natura. Començarem amb la ja tradicional Festa al Parc, una passejada popular al so de la música i el ritme de Bolívia, Malawi, Bòsnia i Hercegovina, Wallis i Futuna i Nepal. Durant unes hores, el Parc de Pedra Tosca acollirà breus representacions de danses i músiques d’arreu del món que s’integraran a cada racó del singular paisatge que ofereix el parc i la seva arquitectura dissenyada per RCR Arquitectes, guanyadors del premi Pritzker 2017.

Per concloure l’edició d’enguany, una altra novetat important d’aquesta edició, us convidem a compartir un Dinar Popular juntament amb les companyies i artistes que han participat al festival per fer una gran festa final, Ésdansa som tots i totes! Una trobada que té com objectiu compartir cultures i trencar les barreres entre l’escenari i el públic, creant un gran punt de trobada per a tothom. Podrem gaudir d’una vetllada en comunitat, on la diversitat cultural serà la protagonista mentre compartim taula plegats. Just després de dinar, Coi dansem! Participarem d’una ballada participativa, festiva i informal, on el repertori està format per danses i cançons populars fusionades amb diferents ritmes musicals.. El grup musical Coi els Montgrons seran els encarregats de dinamitzar la festa, juntament amb els balladors de l’Esbart Marboleny i l’Esbart Joaquim Ruyra.

Aquesta proposta neix del Festival Càntut de Cassà de la Selva, el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny i l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes i té el suport del Programa d’Impuls a la Dansa d’Arrel.

Formació

A més de la proposta artística, no hem d’oblidar que de dilluns 19 a divendres 23 d’agost s’anirà desenvolupant la línia formativa de l’Ésdansa. Engloba el Petit Ésdansa’T, per a infants de 3 a 11 anys, l’Ésdansa’T Jove amb joves de 12 a 16 anys, l’Ésdansa’T Adult, a partir de 16 anys i la nova aposta formativa, el Guaret, una línia formativa i d’investigació dirigida a persones amb una certa experiència en dansa que vulguin aprofundir en aquest àmbit. Els formadors seran professionals de renom com Juan Carlos Lérida, Jon Maya, Julen Achiary, Andrea Jiménez – Ancorae i Magí Serra.

Voluntaris

Per últim i no menys important, cal destacar la feina dels centenars de voluntaris que faciliten l’organització del Festival. Sense la seva col·laboració, que és clau en diverses àrees del Festival com la logística, la coordinació de tallers, dels guies, del servei de bar, acomodació als diferents espais escènics, etc. El Festival no podria desenvolupar-se amb l’engranatge tan ben gestionat com fins ara.