Del 19 al 25 d’agost se celebrarà la 42a edició del festival Ésdansa a les Preses, el festival de referència dins el món de la dansa d’arrel per la seva visió de futur i la seva clara aposta per la participació i l’intercanvi cultural. Oferirà 7 dies de programació en dansa d’arrel tradicional i la participació de diverses companyies internacionals.

En aquesta edició es mantenen les línies de treball habituals com l’exhibició, la participació, la formació renovada i adaptada a les noves realitats i que manté la forta aposta per la creació. Hi juga un paper fonamental la mirada de 360 graus a l’arrel tradicional.

Roger Casalprim, president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat organitzadora del Festival, ha agraït l’esforç de tots els membre de l’entitat organitzadora i a la direcció del Festival per tornar a fer un nou Ésdansa. Així mateix, ha agraït el suport institucional que ha rebut l’entitat i el Festival al llarg de tots els anys de trajectòria.

A nivell institucional, s’ha comptat amb la presència de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Adelaida Moya, que ha posat de relleu la implicació i el compromís de la Generalitat amb el Festival i la importància de treballar en comú per fer visible la dansa tradicional com a expressió cultural viva i actual.

En nom de la Diputació de Girona, ha assistit la diputada d’educació i joventut Mònica Alcalà que ha destacat la importància de donar suport des de la institució supramunicipal a un projecte tan rellevant pel territori, per Les Preses i per La Garrotxa, amb una llarga experiència de 42 edicions.

Així mateix, en nom del consistori de Les Preses, la regidora, Estel Muntada, també ha felicitat el Festival i s’ha sentit orgullosa de l’existència d’un esdeveniment cultural de referència com l’Ésdansa a Les Preses i a la comarca de La Garrotxa.

Entrant en detalls artístics, Núria Feixas, directora de l’Ésdansa ha anat desgranant les diferents línies i eixos temàtics que es desenvoluparan al llarg del Festival.

Dos itineraris: Ancestral i Cultura i Paisatge

Aquest any, s’ha treballat amb dos itineraris destacats que concentren la majoria dels espectacles. Un itinerari repeteix un dels elements claus del Festival, la unió entre cultura i paisatge, i l’altre itinerari proposa fer una mirada al passat per reconèixer el nostre present i encarar el futur:

Itinerari Ancestral

Aquest itinerari agrupa una sèrie de propostes artístiques que ens endinsen als nostres orígens posant en valor maneres de fer i de viure dels nostres avantpassats. Fent aquesta mirada al passat de la nostra cultura, però també d’altres cultures d’arreu del món, reconeixent el present per afrontar el futur potser des d’una mirada reflexiva.

– Dilluns 19/08 – 18.30h – Parc 1 d’octubre – Parlem de… campaners i campanes amb Xevi Pallars
– Dimarts 20/08 – 20.00h – Recinte Ésdansa – Follia, 7 Glops de deliri amb l’Esbart Dansaire Mollet del Vallès
– Dimecres 21/08 – 18.30h – Lloc a concretar – Parlem de… els nostres ancestres
– Divendres 23/08 – 18.30h – Parc 1 d’octubre – Parlem de… Andorra i les seves tradicions amb l’Albert Roig
– Dissabte 24/08 – 11.00h – Lloc a concretar – Taller construcció de Falles amb Albert Roig i l’Esbart Valls del Nord
– Dissabte 24/08 – 18.00h – Carrer de la Bòbila – Carnaval d’Oruro amb el Ballet Folkórico Manuel Acosta de Bolívia
– Dissabte 24/08 – 19.30h – Plaça Major – La última Ossa d’Ordino amb l’Esbart Valls del Nord
– Dissabte 24/08 seguit de l’espectacle / itinerant de la plaça major fins al Recinte Ésdansa – Rodada de Falles amb els Fallaires d’Ordino

Itinerari Cultura i Paisatge

– Dilluns 19/08 – 22.00h – Espai natural – Concert sota les estrelles / Alosa
– Diumenge 25/08 – 11.00h – Parc de Pedra Tosca – Festa al Parc amb les companyies internacionals
– Diumenge 25/08 – 13:30h – Prats de Can Solei – Dinar Popular
– Diumenge 25/08 – a la sobretaula – Prats de Can Solei – Coi! Dansem! amb els Coi els Montgrons. Aquesta proposta és creada per l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, l’Esbart Marboleny i el festival Càntut i forma part de la línia de participació del Programa d’Impuls a la dansa d’Arrel.

Propostes internacionals

Les propostes internacionals és un dels puntals i línies de treball més longeves del festival i conegudes i esperades pel gran públic.

Aquest any, les companyies que participaran a la nova edició de l’Ésdansa seran:

  • Ballet Folkórico Manuel Acosta de Bolívia
  • Kolovit de Bòsnia i Hercegovina
  • Rising Choreos de Malawi
  • Everest Nepal Cultural Group de Nepal
  • Ofafolau de Wallis i Futuna

Els grups internacionals, a més de la seva participació dissabte amb el Carnaval d’Oruro i la tradicional Festa al Parc, es podran gaudir a les cites tradicionals de les Nits Ésdansa i Danses del món. En aquesta ocasió, cal destacar que hi hagut un canvi d’horari de diumenge a divendres nit.
– Dimarts 20, dimecres 21 i dijous 22/08 – 22.00h – Recinte Ésdansa – Nit Ésdansa
– Divendres 23 i dissabte 24/08 – 22.00h – Recinte Ésdansa – Danses del món

Creació

Una de les línies de treball per les quals aposta des de fa uns anys el festival, és la creació. En aquesta edició podrem gaudir de:
– Dimecres 21/08 – 20.00h – Centre Cultural – Folk as Queer amb la companyia l’Esbord. Aquesta proposta és la guanyadora del Premi Delfí Colomé i per tant l’estrena de la peça es veurà a l’Esdansa. La companyia estarà durant 3 dies realitzant una residència tècnica.
– Dijous 22/08 – 18:30h – Plaça major – Parlem de… el camí professionalitzador + Mostra de treball en procés de Vibra.
– Dijous 22/08 – 20.00h – Centre Cultural – Yarin amb Jon Maya & Andrés Marín

Propostes infantils i Familiars

Tota la programació de la 42a edició del Festival Ésdansa està pensada per a venir en família però hi ha una proposta que destaquem perquè el seu contingut està pensat per a infants i joves. El seus protagonistes seran els participants del Petit Ésdansa’T i l’Ésdansa’T Jove.
– Dissabte 24/08 – 12.00h – Plaça Major – Miniatures catalanes amb l’Esbart Sícoris de Lleida i els participants del Petit Ésdansa’T i Ésdansa’T Jove.

Divulgació

El festival aposta per tota la divulgació sobre la dansa i la cultura d’arrel. Amb aquesta línia hem creat uns espais que en diem Parlem de… i que posen sobre la taula diversos temes. Així mateix, com ja vam iniciar en la darrera edició, es farà un altre Parlem de… Novetats editorials on acompanyats de Lluís Marmi de la Tradillibreria i alguns dels protagonistes dels llibres que es presentaran podrem conèixer les novetats editorials del sector de l’arrel.

Nits de concert

La proposta de les Nits de Concert, ja s’està incorporat com un fixe a la programació del Festival Ésdansa. Just després de les Danses del món, divendres i dissabte, al mateix Recinte Ésdansa, es podrà gaudir de propostes musicals relacionades amb l’arrel.

Formació

La línia formativa de l’Ésdansa que va néixer sota el lema “Ballar i fer ballar” engloba el Petit Ésdansa’T, per a infants de 3 a 11 anys, l’Ésdansa’T Jove amb joves de 12 a 16 anys, l’Ésdansa’T Adult, a partir de 16 anys i la nova aposta formativa, el Guaret. S’ha creat una línia formativa i d’investigació dirigida a persones amb una certa experiència en dansa que vulguin aprofundir en aquest àmbit. Aquest 2024 les sessions formatives se celebrarà del dilluns 19 a divendres 23 d’agost i, seguint la tònica dels últims anys, oferirà un ampli ventall de tallers des de l’aprenentatge de coreografies de danses purament tradicionals, tant de Catalunya com d’altres territoris internacionals, fins a tallers enfocats a la creació i a oferir eines per ballar i ensenyar a ballar.

A partir del proper dilluns 15 de juliol, es posaran a la venda els espectacles de pagament.

Les podreu comprar físicament a l’Espai de dansa d’arrel tradicional de Les Preses o bé en línia, a www.esdansa.cat/entrades